Memoria

Prima parte a proiectului — Memoria Orașului — are drept scop alcătuirea unei hărți  cognitiv-afective a Bucureștiului, pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate, cu care poți contribui și tu, între 18 martie — 15 mai.

Acest proiect lansează candidatura orașului București

la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021

Proiectul București – Memoria | Explorarea | Imaginarea – Orașului este structurat sub forma unei trilogii în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar cetățenii săi generatori de conținut. Conceput într-un format deschis, proiectul reprezintă totodată lansarea în spațiul cultural al Capitalei a noii platforme transdisciplinare: ARCUB Gabroveni. Platforma își propune să aducă împreună, prin intermediul unor proiecte de acest tip, toate sectoarele vieții socio-culturale a Bucureștiului.

Prima parte a trilogiei – Memoria Orașului – are drept scop alcătuirea unei hărți cognitiv-afective a Bucureștiului pornind de la imagini fotografice și secvențe filmate extrase din colecții personale și fonduri documentare, la care locuitorii orașului sunt invitați să participe cu propriile mărturii fotografice și istorii subiective ce surprind dinamica vieții bucureștene. Sunt invitați să contribuie, în mod direct, cu propriile fotografii și secvențe filmate, atât cei care trăiesc în oraș, cât și cei care lucrează cu orașul.

Rezultatul acestui efort colectiv și participativ va fi prezentat la finalul celor două luni de cartografiere sub forma unei expoziții care are drept subiect memoria colectivă a locuitorilor orașului București, dintr-o dublă perspectivă: cea a orașului real — cu acțiuni sociale și tensiuni politice, cu traume arhitectural-urbanistice și cu boema sa artistică – și cea a orașului rememorat — așa cum trăiește el în amintirile celor care îl locuiesc.

Explorează „Albumul de familie” București 2021, realizat din memoriile locuitorilor.

Intră în aplicaţie