Urban Talks #2 sau despre cum să schimbi un oraș, de la teorie la practică

Urban Talks #2 sau despre cum să schimbi un oraș, de la teorie la practică

 

Dr. Jorn Holm-Hansen, cercetător principal la Norwegian Institute for Urban and Regional Research din Oslo, Norvegia și Alina Porumb, director de programe pentru filantropie strategică în cadrul Asociației pentru Relații Comunitare (ARC) au vorbit azi la cea de-a doua întâlnire Urban Talks, găzduită la ARCUB despre care sunt teoriile, dar și modurile în care acestea se pot aplica pentru a produce schimbare în orașe.

 

Pe scurt, iată câteva concluzii de la Urban Talks #2: Teorii și practici ale schimbării în orașe, care merită luate în calcul:

 

Dr. Jorn Holm-Hansen este specializat în științe politice și administrație publică, mai ales în statele din Europa Centrală și de Est, Balcani și Rusia, și are o experință vastă de consultanță în proiecte de evaluare a programelor de consolidare a democrației. Este, de asemenea, activ în domeniul cercetării academice și are un interes deosebit pentru guvernanța rețelelor și a proceselor de co-creare, folosind recurent în munca sa instrumente precum teoria schimbării și logica de intervenție.

 

Teoria schimbării este de fapt o colecție sistematizată de ipoteze cu privire la legăturile cauzale între activitățile inițiale ale unui proiect și impactul pe care acesta îl poate avea. Este o teorie extrem de relevantă pentru proiecte la scară largă, unde adesea discuțiile in-depth despre modul de abordare sunt neglijate. Am aflat că dacă îți pui din timp întrebări pe care nu le-ai întâlni decât în stadiul de evaluare, ai putea să rezolvi mai eficient ceea ce ți-ai propus. Teoria schimbării te face să te gândești mereu cu un pas înainte și te face să folosești principiul de Context-Mecanism-Outcome, să conștientizezi ce se întâmplă în jur, cât și efectele interacțiunilor din cadrul proiectului pe care-l derulezi.

 

Întrebat care sunt cele mai relevante bariere pe care le-a întâlnit în activitatea sa de până acum, Dr. Jorn Holm-Hansen a declarat că în timp ce în țările vest-europene majoritatea lumii este familiarizată cu concepte de bază din științele sociale, în restul țărilor întâlnește des o mentalitate inginerească, o reticență a oamenilor de a accepta ideea de schimbare. Amuzat, el a punctat că, în toate țările din spatele fostei Cortine de Fier, oamenii tind să vorbească mult despre vremurile comuniste, chiar dacă acestea au trecut demult. Părerea lui este că aceasta este de cele mai multe ori o greșeală, întrucât majoritatea orașelor europene se bazează pe politici și programe pe care le-au derulat cel mult în ultimii zece ani. Așadar, ar trebui să ne concentrăm mai mult pe aici și acum.

 

Alina Porumb, directorul de programe pentru filantropie strategică în cadrul ARC, aduce în conversație experiența practică de construcție de comunități locale și profesionale ca spațiu care să stimuleze inovația socială. Ea este omul care a condus inițiativa dezvoltării fundațiilor comunitare din România și a sprijinit înființarea și dezvoltarea acestora de la A la Z pentru jumătate din populația țării. Pornind de la studiul lor de caz, Alina explorează modul în care fiecare dintre noi poate construi cadrul pentru schimbările pe care le dorim, susținând conectarea și întărirea acelor lideri și grupuri care sunt deja cel mai aproape de valorile și viziunea unor comunități active, conectate, generoase și incluzive.

 

Iată cum sună teoria schimbării din perspectiva ei:

Dacă inspiri și împuternicești liderii și comunitățile motivate să creeze schimbare socială sistemică și ajuți la întărirea rolului lor prin educare la nivelul construirii unei rețele eficiente de colectare și prin împărtășirea informațiilor legate de impact, atunci:

  •  se crează o relație de încredere între ei și alți lideri, care poate crea sau transforma structuri, care pot avea un impact important în sfera de lucru în care activează;
  • și mai mulți oameni vor fi inspirați să-și asume o responsabilitate pentru binele comun;
  • comunitățile și societatea vor avea o capacitate mărită de a rezolva probleme inteligent, iar efectele schimbărilor vor fi mai mari și mai de durată.

 

Urban Talks, o nouă serie de întâlniri matinale relaxate care-și propune să abordeze teme legate de transformarea orașului, continuă săptămânal toată luna aprilie la ARCUB, în același format: vineri 15 aprilie și joi 21 aprilie. Ele fac parte dintr-un proiect mai mare, Urban INC (Urban Insights Center), inițiat de Odaia Creativă, care și-au propus să cerceteze și să testeze o serie de idei noi prin care ne raportăm la viața orașului.

Ca să participi la Urban Talks este nevoie să-ți rezervi un loc pe Eventbrite. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii găsești pe Odaia CreativăUrban INC sau, pe e-mail, la [email protected].

Category


Stiri

Tags


2021, alina porumb, arc, ARCUB, asociatia pentru relatii comunitare, Bucuresti, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, cercetator principal, director programe, festival urban, filantropie strategica, fundatii comunitare, intalniri relaxate, jorn holm hansen, Norvegia, norwegian institute for urban and regional research, odaia creativa, oslo, programe, schimbarea orasului, schimbi un oras, teoria schimbarii, teorii, teorii si practici ale schimbarii in orase, transformarea orașului, urban inc, urban insights center, urban talks, urban talks 2, viata