Unde locuiești? – Bucureștenii fac radiografia culturală a orașului
Un oraș se poate schimba, prin cultură, de la firul ierbii. Trebuie doar ca locuitorii lui să conștientizeze ce nevoi au și să își dorească schimbarea. În cadrul proiectului București2021, periodic, au fost organizate întâlniri consultative, pentru a afla ce cred bucureștenii despre zonele în care locuiesc: unde își petrec timpul liber, care sunt locurile lor favorite din cartier, dar și unde cred că trebuie schimbat ceva. În luna iunie, au avut loc șapte întâlniri, în toate cele șase sectoare. Peste 200 de bucureșteni au participat la activități, au răspuns la întrebările din chestionare și au marcat pe hărți gigant locurile în care merg, de obicei, la activități culturale.
Printre nevoile cel mai des menționate de locuitorii din București se numără utilizarea spațiilor verzi dintre blocuri, activități în aer liber mai multe și mai variate, mai ales în așa zisele ”cartiere dormitor” (Militari, Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Berceni, Balta Albă), spații pentru activități comunitare, pentru vârstnici, și educative, pentru copii și tineri.
Locuitorii cartierelor admit că merg în centru pentru a „consuma” cultură, de cele mai multe ori, în formele ei tradiționale: teatru, operă, muzee. În același timp, mulți dintre ei conștientizează că e nevoie de mai multe manifestări culturale, aproape, în cartier. În cadrul atelierelor au identifcat spații nefolosite în prezent care ar putea fi transformate în noduri culturale. Printre ele, fostele cinematografe și case de cultură, fabrici sau uzine abandonate, ca Bragadiru, situl industrial din preajma parcului Carol, zona Postăvăriei române cu turnul de apă, Faur.
O nouă sesiune de ateliere cu locuitorii Bucureștiului va avea loc în septembrie. Toate informațiile obținute astfel se vor concretiza în propuneri de programe care să stimuleze și să canalizeze regenerarea culturală urbană, pe toată întinderea Capitalei.
Category
Stiri