Pericol pentru candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

Pericol pentru candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii

 

Semnează aici petiția împotriva proiectului de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ARCUB și redă-i Bucureștiului șansele la un statut european!

 

În 2015, București a intrat în finala competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, o șansă extraordinară pentru oraș de a se schimba profund pe plan social, economic și la nivel de imagine. Instituția mandatată de autorități să gestioneze această candidatură este ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. De 20 de ani, ARCUB schimbă fața capitalei prin proiecte culturale diverse. De la teatru și festivaluri stradale (Bucharest Jazz Festival, B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival), până la expoziții și conferințe ce au scos la iveală potențialul și diversitatea celui mai important oraș din România, ARCUB și-a manifestat din plin rolul de a face arta și cultura accesibile tuturor celor interesați, sprijinind prin finanțări substanțiale un număr impresionant de artiști, producători și organizații culturale. Numai în 2015, peste 80 de proiecte culturale din București au beneficiat de finațare din partea ARCUB. Printre ele se numără Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, Balkanik Festival, Undercloud, Anim’est, Les Films de Cannes a Bucharest, Festivalul Strada Armenească.

 

Șansele reale ale Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, precum și întreaga activitate a centrului cultural sunt în pericol. Recent a fost publicat pe site-ul Primăriei Generale a Capitalei un Proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului de funcționare a ARCUB, prin transformarea instituției din serviciu public de cultură în „instituție de spectacole de proiecte”, conform Ordonanței 21/2007. Este o măsură care restrânge în mod drastic activitățile ARCUB și posibilitățile sale de a finanța evenimente culturale. Mai grav, întregul proces de finalizare a candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii a orașului este deja blocat.

 

„Anul 2016 începe foarte prost pentru candidatura Bucureștiului. Acest proiect de modificare a statutului ARCUB-ului, instituția care a demarat și finalizat prima etapă a dosarului de candidatură, este o lovitură, un knock-out, oferit procesului de candidatură, care ne blochează activitatea. Este inacceptabil ca un astfel de document și o astfel de hotărâre să fie luată fără a fi discutată în prealabil cu echipa care pregătește candidatura. Sper din toată inima ca membrii Consiliului General să nu voteze această hotărâre care pune în pericol și chiar compromite candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”. — Cosmin Manolescu, artist și manager cultural, membru Curatorium București 2021, care a dezvoltat conceptul și bună parte din programele și proiectele propuse de candidatura Bucureștiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

 

„Ceea ce se întâmplă acum ne împiedică pe toți să ne facem treaba pe care am început-o anul trecut. Ceea ce e surprinzător este că cei pe care i-am ales nu-și dau seama de miza pe care această candidatură o reprezintă pentru București și pentru cetățenii săi. Au fost aleși să apere interesele capitalei dar, de fapt, nu apără interesele capitalei. Este o situație care ne demonstrează din nou că politicienii nu funcționează pentru popor, ci funcționează în grupuri restrânse sau pentru interesele unor grupuri restrânse”. — Nicoleta Bițu, activist al drepturilor omului, membru Curatorium București2021 și membru în comisia care a prezentat candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, faza I.

 

„Am plecat la drum în procesul de elaborare a candidaturii Bucureștiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, având trei principii esențiale: participare, solidaritate și transparență. Ele au fost un câștig în prima etapă a competiției, dar nu sunt date de la sine, e nevoie să fie păstrate și apărate dacă e nevoie. E cazul să conștientizăm în ce măsură aceste principii sunt puse în pericol prin cele mai noi inițiative ale puterii locale, în aceste zile în care dintr-odată cultura devine o miză și chiar mai mult de atât, un măr al discordiei”. — Svetlana Cârstean, scriitor, curator și membru Curatorium București 2021.

 

Peste 25 de artiști, profesori universitari și manageri culturali, membri ai echipei București 2021, au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților, prin care cer ca proiectul de hotărâre să nu fie votat, iar Consiliul General să își asume candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, așa cum reiese din documentele semnate de liderii partidelor politice din București.

 

Dacă îți dorești ca Bucureștiul să devină Capitală Europeană a Culturii, dacă te numeri printre sutele de mii de bucureșteni care au fost alături de ARCUB în cele două decenii de activitate, e timpul să iei atitudine. Dacă ai râs la o replică genială la finalul unei piese de teatru, dacă ai privit cu uimire mascotele unui festival stradal în plină vară, dacă ai simțit emoția unui Revelion grandios, petrecut alături de toți bucureștenii, trebuie să știi că toate acestea sunt pe cale să devină doar niște amintiri plăcute. Acest atac asupra unei instituții care a fost timp de 20 de ani promotorul culturii în București, care a reabilitat și a redat orașului, sub forma unui centru cultural, o clădire monument istoric – Hanul Gabroveni și care a reușit să pună Bucureștiul pe lista Capitalelor Culturale Europene nu poate fi contracarat decât printr-un efort colectiv.

 

În atenția mass media, luni, 25 ianuarie 2016, la ora 11:00, la ARCUB, se va organiza o conferință de presă dedicată acestui subiect.

Category


Stiri

Tags


2015, 2021, 80 de proiecte culturale, activist, activitatea centrului cultural, amintiri placute, Anim’est, ARCUB, arta si cultura, artisti, Balkanik Festival, BFIT in the Street, blocat, Bucharest Fringe, Bucharest Jazz Festival, Bucharest Music Film Festival, Bucuresti, bucurestiul invizibil, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, CEaC, cel mai important oras din Romania, centru cultural, centrul cultural al municipiului bucuresti, conceptul, conferinte, Cosmin Manolescu, curator, Curatorium, diverse, diversitatea orasului, drepturile omului, economic, efort colectiv, expozitii, festival stradal, Festivalul Strada Armeneasca, festivaluri, finantari, Hanul Gabroveni, imagine, institutie de proiecte, institutie de spectacole, Les Films de Cannes a Bucharest, membru, modificarea regulamentului de functionare ARCUB, Nicoleta Bițu, nu va mai putea sa finanteze, orasul in-vizibil, orasul invizibil, ordonanta 21/2007, organizatii culturale, pericol, piesa de teatru, plan, potentialul orasului, primaria generala a capitalei, producatori, proiect de hotarare, proiecte culturale, promotorul culturii, restrange activitatile, Revelion grandios, sanse reale, schimbare, scriitor, social, svetlana carstean, svetlana cirstean, taiere finantare, teatru, transformarea ARCUB in institutie de spectacole de proiecte, Undercloud