Joi, 9 iulie | 10:00–13:00 | Explorare prin plimbare | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială

Joi, 9 iulie | 10:00–13:00 | Explorare prin plimbare | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială

 

Explorare prin plimbare | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială din zona Parcul Carol

Joi, 9 iulie | orele 10:00-13:00

Facebook event | Punct de plecare: Hanul Gabroveni

Acest traseu va fi ca o descoperire arheologică, deoarece vom intra într-o zonă al cărei strat original de oraș are aproape 300 de ani. Geografic vorbind, Bucureștiul era o așezare cu dealuri și coline, pe care azi n-o mai percepem așa. Pare perfect plat, asfaltat și betonat. Însă, nu cu mult timp în urmă, era o mare grădină, cu vii și livezi nesfârșite prin curți mănăstirești, cu suișuri și coborâșuri. Dacă urci la Filaret și la Halele Carol, de pildă, apoi spre Fabrica de Timbre și Șoseaua Viilor, vei simți dealul. Dincolo de geografie te așteaptă un tur prin spații și locuri altfel inaccesibile — fabrici și industrii încă active, iar altele într-un surpinzător proces de transformare.

Dacă ne întoarcem la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Parcul Carol era menit să reprezinte versiunea bucureșteană a expozitiei internaționale pariziene. Lângă prima gară din România – Filaret – cu primele sale locomotive cu abur ce legau Bucureștiul de Dunăre încă de la 1869, era construită peste drum fabrica Wolff — mai tarziu Steaua Roșie, iar azi Hesper S.A. și Halele Carol. Mai târziu, Observatorul Astronomic și Muzeul Tehnicii au completat profilul unui loc dens în construcții ambițioase, semnificative pentru istoria orașului, dar și a unei societăți dornice de a-și însuși progresul tehnologic și de a experimenta noi forme de cunoaștere. La fața locului vei afla mult mai multe povești detaliate, spuse de prietenii noștri de la Asociația pentru arheologie industrială și Zeppelin.

Asociațiile ARCEN, Bucureștiul Meu Drag, Make A Point și Zeppelin susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care te invităm și pe tine! Între 15 iunie și 15 iulie facem împreună exercițiul redescoperirii la pas al orașului cu care suntem obișnuiți, dar care ne ascunde aspecte nebănuite. Haide să descoperim, să redescoperim și să lăsăm Bucureștiul să ne surprindă!

Category


Evenimente trecute, Galerie

Tags


arhitectura, Bucuresti 2021, explorare, Fabrica de timbre, Filaret, Halele Carol, industrial, industriala, Muzeul Tehnicii, Observatorul Astronomic, Parcul Carol, Zeppelin