Duminică, 12 iulie | 10:00-12:30 | Explorare prin plimbare | Make a Point: Trasee de redescoperire a Pantelimonului

Duminică, 12 iulie | 10:00-12:30 | Explorare prin plimbare | Make a Point: Trasee de redescoperire a Pantelimonului

 

Explorare prin plimbare | Make a Point: Trasee de redescoperire a Pantelimonului

Duminică, 12 iulie | orele 10:00-12:30

Facebook event | Punct de plecare: Hanul Gabroveni

 

„Nu vă supărați, unde e Mega Mall-ul? La Electroaparataj, lângă Mc.” Bucureștiul se schimbă și nu neapărat dinspre centru. Periferia, spațiul de „după blocurile gri”, a cunoscut o transformare radicală în ultimii 20 de ani. Fabrici și uzine socialiste au lăsat loc spațiilor de consum, dormitoarele muncitorilor au devenit mai pestrițe ca niciodată, hip hop-ul și-a pierdut subiectul.

 

Plecând din apropierea pieței Unirii, vom intra în cartier prin stația de metrou Inginer Costin Georgian. Hai să vedem ce s-a întâmplat cu principalele obiective industriale ale cartierului: uzinele Faur, Republica, Granitul, Electroaparataj și să vorbim despre dinamica acestor spații. Ne vom așeza și vom povesti pe locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și de navetiști. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (turnul de apă al Postăvăriei Romane), trasând în continuare itinerariul. Ne vom opri scurt în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare — statuia 1907, aflată acum în Parcul Florilor. Pentru noi este un spațiu de tranzit spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, înghițită de cartier și aura sa. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiești, punctul extrem al cartierului și casă pentru un întreg ecosistem. Vom urca valea spre cartier, vom traversa artera principală, și, trecând prin Parcul Morarilor, vom închide cercul la stația Costin Georgian.

 

Asociațiile ARCEN, Bucureștiul Meu Drag, Make A Point și Zeppelin susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care te invităm și pe tine! Între 15 iunie și 15 iulie facem împreună exercițiul redescoperirii la pas al orașului cu care suntem obișnuiți, dar care ne ascunde aspecte nebănuite. Haide să descoperim, să redescoperim și să lăsăm Bucureștiul să ne surprindă!

 

Category


Evenimente trecute, Galerie

Tags


1907, Bucuresti, Bucuresti 2021, cartier, Electroaparataj, explorare, fabrica de sticla, Fundeni, Ing. Costin Georgian, Make a Point, mega mall, oras, Pantelimon, piata delfinul, plimbare, traseu