Vineri, 5 februarie – Marți, 26 aprilie | TZARA. DADA. ETC. | ARCUB

Vineri, 5 februarie – Marți, 26 aprilie | TZARA. DADA. ETC. | ARCUB

 

TZARA. DADA. ETC. | ARCUB

Expoziție dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism, realizată de Erwin Kesler, cu lucrări din colecția familiei Emilian Radu

FB event

Vernisaj: vineri, 5 februarie, ora 18:00, ARCUB

Program de vizitare: vineri, 5 februarie – marți, 26 aprilie, între 14:00 – 22:00, la ARCUB

 

Expoziția TZARA.DADA.ETC reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. Evenimentul celebrează inaugurarea Cabaret Voltaire și nașterea mișcării Dada la Zürich, pe 5 februarie 1916. Vor fi prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți de artist și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Lucrările prezentate aparțin colecționarului Emilian Radu.

 

Pe 18 februarie, de la ora 18:00, în cadrul expoziției TZARA. DADA. ETC. va avea loc conferința în limba engleză a lui Marius Hentea – „Tzara România”, care va fi urmată de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada și România, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu și Cătălin Davidescu. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colecției, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Accesul la eveniment va fi gratuit.

 

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea București, cu publicații în domeniul avangardei europene în România și străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York). Cătălin Davidescu, este istoric de artă și expert autorizat în artă și publicațiile de avangardă.

 

Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecționari români actuali de artă modernă și contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecției sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe și corespondență, fotografii de epocă, reviste și volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiștii enumerați mai sus și de mulți alții, alcătuiesc un corpus fără egal.

 

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg (Suedia), este autorul volumului TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara (MIT Press, Cambridge, 2014), în curs de traducere în germană și română. Este autorul mai multor eseuri despre literatura modernă, iar actualmente scrie o carte despre politica literară după cel de-al doilea război mondial.

Category


Program

Tags


100 piese individuale, 2021, alberto giacometti, andre breton, aniversare 100 dadaism, ARCUB, avangarda, Bucuresti, cabaret voltaire, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, carti de artist, catalin davidescu, catalogul exhaustiv, CEaC, centropa, centrul cultural al municipiului bucuresti, colectionar, colectionari romani de arta moderna si contemporana, creatii, dada, dadaism, emilian radu, expert autorizat in arta, fotografii de epoca, henri behar, henri matisse, ilustratie, interbelic, interbelice, istorie, jean arp, joan miro, manifestari dadaiste, marcel iancu, marius hentea, max ernst, new york, opera poetica tzara, pablo picasso, prima expozitie, publicatii, publicatii avangardiste, sonia delaunay, sorin alexandrescu, tata dada, the real life and celestial adventures of tristan tzara, tristan tzara, tzara, tzara romania, tzara. dada. etc., vernisaj, yves tanguy, zurich