Emilian Radu, colecționar de artă: Tzara merită să fie mai mult cunoscut în București

Emilian Radu, colecționar de artă: Tzara merită să fie mai mult cunoscut în București

 

Emilian Radu, colecționarul căruia îi datorăm expoziția TZARA.DADA.ETC., povestește despre cum aceasta a fost posibilă la ARCUB, tocmai acum:

 

„După 10 ani de căutări, bucurii și eșecuri, am reușit să adun la un loc un corp de lucrări care să se poată constitui într-o colecție, avându-l în centru pe Tristan Tzara. Am apreciat că a venit momentul să expun public această colecție, prin care îmi propun să-l celebrez, după posibilități, pe Tzara, omul care a stat în centrul mișcării DADA, cea care a destructurat inerția din artă și a deschis larg calea modernismului.

 

Poet român de limbă română și franceză, așa cum este descris de media internațională, Tzara merită să fie mai mult cunoscut în București (și nu numai), orașul în care timp de aproape nouă ani s-a educat și și-a exersat talentul de poet și editor, din care s-a născut marele DADA-ist.”

 

TZARA.DADA.ETC. poate fi vizitată gratuit între 5 februarie – 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (str. Lipscani, nr. 84-90).

Pe 18 februarie, de la ora 18:00, în cadrul expoziției va avea loc conferința în limba engleză a lui Marius Hentea – „Tzara România”, care va fi urmată de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada și România, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu și Cătălin Davidescu. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul exhaustiv al colecției, editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Accesul la eveniment va fi gratuit.

Expoziția este curatoriată de Erwin Kessler și este organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român și face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB.

Category


Stiri

Tags


2021, ARCUB, arta, Bucuresti, calea modernismului, capitala culturala, Capitala Culturala Europeana, Capitala Europeana a Culturii, catalin davidescu, CEaC, centrul miscarii, colectie, colectionar, corp de lucrari, dada, dada si romania, demers arcub, dezbatere, editor, educat, emilian radu, erwin kessler, expozitie, expun, franceza, gratuit, henri behar, ICR, inertie, Institutul Cultural Roman, internationala, marius hentea, media, modernism, parteneriat, poet, prefata, public, roman, romana, sorin alexandrescu, talentat, tristan tzara, tzara, tzara romania, tzara. dada. etc.